Zalaegerszeg PDF

altGöcseji Múzeum

Az egykori takarékpénztári palota 1890-ben emelt eklektikus stílusú épületében Kisfaludy Strobl Zsigmond, zalai születésű Kossuth-díjas szobrász, Zalaegerszeg város díszpolgárának hagyatéki kiállítását tekinthetik meg a látogatók. A múzeum állandó kiállítása „Központok a Zala mentén” címmel, különböző színű és anyagú időalagút segítségével mutatja be a római kori Zalalövő (Salla), a középkori Zalavár (Mosaburg), valamint Zalaegerszeg történetét az őskortól napjainkig. Az épület alagsorában Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész jellegzetes, a göcseji népi hagyományokból táplálkozó alkotásai tekinthetők meg.

■ Batthyány u. 2. Tel.: 92/ 314-537 

Finnugor Néprajzi Park

A világon egyedülálló Finnugor Néprajzi Parkot 2001-ben avatták fel a Falumúzeum területén, ahol négy rokon nép, a hantik, manysik, marik és finnek élete elevenedik meg. A házak eredeti berendezési tárgyakkal mutatják be nyelvrokonaink életét. Láthatóak a hanti és manysi szálláshelyek, finn zsellérház és mari kerített ház is. Az egyes porták az eredeti lakókörnyezetben is megtalálható fákkal, cserjékkel – erdei- és vörösfenyő, nyírfa, berkenye – vannak körülvéve.

■ Falumúzeum u. Tel.: 92/ 703-295 • www.zmmi.hu

 

A Göcseji Falumúzeum,

mint szabadtéri, népi építészeti tárlat, az országban elsőként 1968-ban létesült. Egy soha sehol így együtt nem létező, de hangulatában mégis csodálatos 19. századi göcseji falucska fogadja a látogatót. A mintegy 40 épület 22 zalai helységből került ide, többségük lakóház, de hegyi pincék, pajták, haranglábak, kutak, kovácsműhely, pálinkafőző kunyhó, galambdúc teszik komplett faluegyüttessé a gyűjteményt. A múzeumba érkező látogató elsőként a Hencz-féle vízimalmot pillanthatja meg, az egyetlen tárgyat, amely eredeti helyén áll az egykor erre kanyargó Zala folyó partján.

A Falumúzeum tavasztól ősz végéig életre kel, és színes rendezvényekkel, programokkal várja a látogatókat, akik megismerhetik a régió kézműves hagyományait, népzenei és néptánc tradícióit, valamint megízlelhetik Göcsej finomságait is.

■ Falumúzeum u. Tel.: 92/ 703-295 www.zmmi.hu

 

Városi Hangverseny- és Kiállítóterem

Az eklektikus stílusú Városi Hangverseny- és Kiállítóterem – az egykori zsinagóga - 1904-ben épült. A román és keleti stíluselemeket ötvöző zsinagóga az 1920-as években a város egyik legjelentősebb épülete volt, két kupolás tornya messze kiemelkedett a századeleji városképből. A II. világháború után vallási funkcióját elveszítette és felújítása óta hangverseny-és kiállítóteremként szolgálja a közönséget. Képzőművészeti tárlatoknak, nívós könnyű- és komolyzenei koncerteknek, esküvői szertartásoknak ad otthont.

■ Ady E. u. 14. Tel.: 92/ 313-766 www.kereszturyamk.hu/hangverseny

 

Magyar Olajipari Múzeum

A Falumúzeum mellett építették ki a Magyar Olajipari Múzeumot, amely a hazai kőolaj feltárás, és kitermelés monumentális eszközeit szemlélteti szabadtéri és fedett kiállító helyiségeiben. Itt tekinthető meg az a gőzüzemű fúrótorony, amellyel Magyarország első kőolajkútját fúrták Budafapusztán 1937-ben. (Zalában tárták fel az első hazai kőolajmezőt.)

■ Falumúzeum u. Tel.: 92/ 311-081 www.olajmuzeum.hu

 

Kvártélyház

A Mária Terézia által 1765-ben építtetett neobarokk homlokzatú Kvártélyház átvonuló katonák szálláshelye volt, majd tisztviselők lakásául szolgált. Volt megyei közigazgatási székház, ma cégek, hivatalok irodája. 1891-ben kapcsoltak hozzá egy neoklasszicista stílusú közgyűlési termet, jelenleg itt tartja üléseit Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése. Nyári estéken az épület belső udvarán „Kvártélyház – színház, zene, tánc” címmel hangulatos szabadtéri előadásokon szórakozhat a közönség.

■ Széchenyi tér 5. www.kvartelyhaz.hu

 

altGébárti Kézművesek Háza

A Gébárti-tó nyugati partjának egyik különlegessége a Kézművesek Háza, amely a szép természeti környezetbe illeszkedve a népi építészet forma- és anyagvilágát idézi. A házban fazekas, textiles és fafaragó műhely működik, udvarán kovácsműhely található. Csoportokat és egyéni látogatókat egyaránt fogadnak, akiket a népi viseletés ékszerkészítés, korongozás, szövés, nemezelés rejtelmeibe vezetnek be a szakemberek. (Előzetes egyeztetés szükséges.)

■ Gébárti-tó, Tel.: 92/ 312-744 www.kereszturyamk.hu/kezmuves

 

Zalaegerszegi Termálfürdő

Az egyedülálló stílusban épült fürdő boltíves kupolás szerkezete csodálatos látványt nyújt. Az épületbe áradó természetes fényt éjjel fényterápiás világítás váltja fel, amit több mint 10.000 izzó biztosít, millió különböző színben pompázva, felejthetetlenné varázsolva az itt eltöltött időt. A három vízeséssel összekötött 33-36 °C-os élménymedence különböző vízi kényeztető lehetőséget rejt, a gyermek várban szivárványcsúszda és vízi játékok várják a kicsiket. Péntek és szombat esténként éjszakai fürdőzésre is van lehetőség.

■ Fürdő sétány 1., Tel.: 92/ 511-093 • www.zalaegerszegitermalfurdo.hu

 

Bazitai TV torony

1975-ben épült a Zalaegerszeg- Bazitai TV torony kilátó és eszpresszó. A közel száz méter magas épület kilátószintje 53 méteren fogadja a látogatókat, akik gyönyörködhetnek a göcseji dombos- völgyes, erdős táj egyedi szépségében. Tiszta időben feldereng a Ság és Somló tanúhegyei, valamint az Alpok nyúlványa.

■ Bazita u. 1. Tel.: 92/ 311-481

 

Azáleás-völgy

Kellemes kirándulásra csábít a város déli peremén, az Alsóerdőn található sajátos mikroklímájú völgy. Április végén, május elején gyönyörű látványt nyújt az egymás után virágba boruló színes azálea gyűjtemény, melyek közül a sárga virágú kaukázusi azáleaillata ilyenkor

 

Hírlevél feliratkozás

AquaCity nyári tábor

AquaCity nyári tábor

AquaCity video

Get the Flash Player to see this player.

Belépés

SZÉP kártyát elfogadunk

Turista információ

http://www.tourinform.hu/