Az EU magyarországi tájékoztató irodái az idén nyáron a legnépszerűbb hazai strandokon- így az AquaCity-ben is- nyitva állnak az érdeklődők előtt. A tájékoztatóval egybekötött roadshow augusztus 15-én látogat el hozzánk.2014. június 17. és augusztus 27. között számos fürdőhelyen és az egyik legsikeresebb fesztiválon is megfordul a Europe Direct-hálózat roadshow-ja, amely a minden megyében elérhető uniós tájékoztatási szolgáltatásokra is fel kívánja hívni a nyaralók figyelmét. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák az idén ötödik alkalommal indítják útjára a Csobbanj EUrópával! roadshow-t.

Az országos rendezvénysorozat célja, hogy valamennyi korcsoportot egyszerre szólítsa meg a nyári hónapok során, Európát közelebb hozza polgáraihoz, és a hétköznapi ember számára is érthetően mutassa be az EU-tagság kézzelfogható előnyeit, az európai polgársággal járó jogokat és lehetőségeket. A roadshow másik célja, hogy megismertesse az uniós tájékoztató irodák szolgáltatásait a környék lakóival.

A strandturné témái között kiemelt hangsúlyt kapnak az Európai Uniót érintő aktualitások: a május 25-i európai parlamenti választások eredményeinek megismertetése és az új Európai Parlament bemutatása; fontos évfordulók: hazánk uniós csatlakozásának tizedik, illetve a berlini fal leomlásának 25. évfordulója; az európai alapértékek – esélyegyenlőség, kulturális sokszínűség, emberi jogok, diszkriminációmentesség –, valamint az európai identitás kérdése.

A programot az idén is kvízekkel, ügyességi és logikai játékokkal színesítjük. Sőt, a helyszíneken egy különleges és látványos versennyel is megmozgatjuk a családokat és baráti társaságokat. A vállalkozó kedvűeknek egy fénykép erejéig csapatban kell majd bemutatniuk egy-egy nevezetes európai hagyományt (pl. egy spanyol bikaviadalt) vagy híres épületet (pl. az Eiffel-tornyot). A feladvány megoldásához csupán mozdulataikat használhatják a versenyzők, vagy naptej segítségével társuk hátára rajzolhatják a nevezetességet.

Az eseménysorozat negyven napját nyolc turnusra osztottuk. Mindegyik turnusban az adott turnus nyertesei indulhatnak el a nyereményjáték fődíjáért. Az internetes szavazáson legtöbb szavazatot kapó kép szereplői első kézből tapasztalhatják meg, hogy milyen egyszerű az utazás az Európai Unión belül: Európa 2014-es kulturális fővárosába, a festői szépségű Rigába utazhatnak el.

AquaCity mobilapp (HU)